Saturday 2 February 2008

Aşteptând încă revoluţia mondială... (1) [Still waiting for the world revolution...]

Iată o întâlnire neprevăzută, pe care, mai mult ca sigur, gazdele mele nu s-ar fi gândit să o includă în experienţele de care să am parte în acest Chevening Fellowship. Însă, câtă vreme mă aflu într-o ţară atât de mândră de deschiderea ei democratică, cum mi s-a ivit ocazia, am profitat să văd dacă aceşti indivizi din avantgarda clasei proletare au ori nu faţă umană.

Şi, după ce am vorbit cu tânărul din imagine, aş zice că are nu doar chip de om, ci şi suflet, aşa cum l-a plămădit Creatorul nostru al tuturor, chiar şi al acelora - probabil majoritatea celor 6.000 (zic ei!) de membri ai Partidului Muncitorilor Socialişti din UK (SWP) - care nu vor să-I recunoască paternitatea asupra tuturor celor văzute şi nevăzute.

Omul chiar părea să creadă în ce spune, că o revoluţie mondială este nu doar dezirabilă (pentru ei!), dar şi posibilă sau că ar trebui să se facă ceva urgent pentru îmbunătăţirea soartei locuitorilor din Gaza.

Cu o pasiune în mod clar demnă de o cauză mai bună, acest comunist britanic mi s-a autodefinit drept troţkist şi s-a arătat convins că, atâta vreme cât va exista capitalismul, vor exista şi oameni ca el, care să propună o lume mai bună prin dărâmarea acestui sistem injust.

După ce am stat mai mult de zece minute pe gânduri (deşi omul nici măcar nu insista!), i-am dat şi eu o semnătură pe petiţia care cerea ca Guvernul israelian să renunţe la blocada Fâşiei Gaza.

Eu, cel care sunt categoric proisraelian şi proamerican (na, că m-am făcut singur ţintă pentru Al-Qaida, dar nu pot să nu-mi recunosc convingerile!) am semnat totuşi, în speranţa că adresa mea de e-mail rămâne în baza de date a SWP şi, poate, îmi mai trimit şi mie comunicate despre ce trăznăi mai clocotesc prin mintea socialiştilor din UK. N-ar fi bine să aflu şi eu, măcar cu câteva minute mai devreme, dacă ăştia chiar pornesc revoluţia mondială?

Pe de altă parte, i-am zis clar pasionatului meu partener de dialog: "Strict pentru acest lucru, semnez. Altfel, sunt împotriva a tot ceea ce susţineţi".

Eu nici nu vreau dispariţia Statului Israel (cu actualii israelieni şi arabi locuind într-o unică Palestină - ?! - asta ar fi soluţia în viziunea acestui troţkist), nici nu aştept vreo mare grevă care să paralizeze economia UK, cum se mai întâmplă în Franţa şi Italia (şi pe care interlocutorul meu o dă drept sigură în următorii doi ani!), nici nu pot înghiţi demenţa cu care SWP susţine dreptul la avort (dreptul la alegere - dintotdeauna asasinii au fost buni la găsit eufemisme).

Ba încă nici măcar nu-s de acord cu posterele lor lor anti-Bush, prin care reuşeau, cât de cât, să atragă atenţia trecătorilor.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

1 comment:

George said...

Intru eu, citesc ce citesc, te bomban ca ai semnat si, cand mai uit mai bine, ce vad? Fix al 1000-lea cititor. :D Primesc un premiu pentru asta? Hai, macar unul mic acolo, ceva, ca mai sunt si un fel de nas al blogului :).
Oricum, la cat mai multi cititori!