Tuesday 12 February 2008

Chestii d-astea, numai la britanici (9) [Things like these, only at the Brits]

Nici vorbă să nu existe toalete care put ori să poţi spune că nu vezi niciun chiştoc sau hârtiuţă aruncate pe stradă prin UK, dar un lucru îmi pare altfel decât în multe alte locuri din lume. În România, curăţenia nu prea este o prioritate - nici individuală, nici comunitară.

În America, pe unde este curat îmi părea mai degrabă a fi vorba de faptul că aşa e învăţat/constrâns americanul să-şi ţină curată proprietatea (sau ieşirea acesteia către un spaţiu public). Ei bine, cel puţin în inima Londrei, îmi place că autorităţile chiar îşi asumă curăţenia drept un serviciu public.

Nu ştiu dacă ceea ce fac este pe măsura taxelor încasate, însă măcar se pricep de minune să dea impresia că fac ceva! Chiar şi la 18.00-19.00, prin mulţimea de trecători, vezi tractoraşe-aspirator precum cel din imagine, care strâng deşeurile cele mai vizibile şi mătură strada.

Practic, nenumăratele camere de supraveghere nu sunt niciodată însoţite de afişe laudative referitoare la câţi hoţi de buzunare, violatori sau vânzători de droguri au dibuit, ceea ce ar fi absurd.

Există însă laude, precum aceasta afişată într-un autobuz londonez, că aceste camere au dus la trimiterea în judecată a peste 60 de persoane.

Efectul descurajant chiar se vede - autobuze impecabile, cu tapiţerie pluşată care nu ar rezista mai mult de o săptămână la Bucureşti, păstrate în bună stare fără a fi nevoie să fie patrulate de agenţi de pază!

În schimb, în trenurile operatorului feroviar Southern, mesele fixe şi pliabile au fost puse tocmai pentru ca navetiştii să poată mânca în drum spre/de la serviciu şi să poată lăsa resturile să fie strânse.

Totul este cât se poate de firesc şi intră, de fapt, în preţul biletului. Practic, nu aşa este şi în avion?

În plus, în timpul unei curse de o oră (Brighton-Londra), cel puţin o dată trece un om de serviciu din tren cu un mare sac în care adună resturile oamenilor, ca nimeni să nu fie tentat să le vâre printre scaune.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

1 comment:

Anonymous said...

am avut si eu ocazia sa merg cu un astfel de tren, cca 1 ora, dintr-un capat la Londrei pana in centru. biletul a costat vreo 10 lire, dar era comod in tren, aveai ziare la dispozitie si per ansamblu curat. nu a trecut nici un "nas" sa verifice biletul si am inteles ca nici nu se obisnuieste asa ceva. si nici la urcarea in tren nu te verifica nimeni. A! si inca ceva. la un moment dat trenul s-a oprit undeva intre statii si a stat cca 15 minute, fara a fi parte din orar. in acest rastimp de cel putin 3 ori conductorul si-a cerut scuze pentru acest disconfort. a explicat ca undeva mai in fata se intamplase un accident si trebuiau sa astepte. din voce reiesea cat de afectat era si el de cele intamplate si de faptul ca ne producea asa neplaceri!!!!!!!!!!
C.L.
C.L.