Monday 4 February 2008

Femeile în UK (4) [Women in the UK]

Nu-mi pot închipui graţie cine-ştie-cărui talent personal (poate doar că tot prostul mai învaţă din experienţă), dar de data asta am mers la sigur. "Scuză-mă, nu-i aşa că nu eşti britanică?" - deschiderea ex abrupto. "Eşti cumva un fotomodel care lucrează în Londra?" - continuarea asaltului interogator pentru captatio benevolentiae, căci ce fată nu lasă puţin garda jos în faţa unui compliment? Poate chiar şi una care este complimentată zi de zi.

Garantat, un compliment (orice propoziţie articulată, de fapt) merge mai bine decât o fluierătură, o exclamaţie animalică ori o simplă holbare tâmpă. "Nu sunt, de ce vrei să ştii?" Restul scurtei discuţii - doar pentru când accesul pe blogul meu va fi pe bani :-)

Această studentă din Bulgaria este binecuvântată (sau împovărată în lumea de azi?) cu tipul de frumuseţe pe care sigur că nu doar un visător incurabil ca mine o observă, ci şi traficanţii de femei, miliardarii burtoşi sau filosofii cinici care se întreabă de mii de ani dacă femeile au suflet. Bănuiesc cel puţin un cititor al blogului caruia ar putea să îi placă foarte mult (dacă nu postează vreun comentariu, înseamnă că m-am înşelat :-(, dar nu şi mie.

Nu pentru că ar exista frumuseţe care să aibă ceva rău în sine, ci pentru că fiecare ar trebui să-şi cunoască slăbiciunile. Orice femeie pe care ai idolatriza-o, nu vei şti să o iubeşti cu adevărat şi adesea vei sfârşi prin a o înşela, cum avea să facă bietul Lucian Blaga faţă de aceea căreia îi scrisese: "Frumoaso, ţi-s ochii aşa de negri, încât seara, când stau culcat (...) Aşa-s de negri ochii tăi, lumina mea".

Despre frumuseţea aceea de o indescriptibilă căldură în prezenţa căreia dispare orice conotaţie pătimaşă, pentru că te întrebi dacă aşa ar trebui să arate şi să-ţi vorbească aceea unica - într-un episod următor.

Şi va fi vorba, în sfârşit, de o britanică oarecumva mai tipică decât bruneţica ce a deschis acest serial şi care a fost singurul element din blog care a stârnit interesul câtorva cititori de-ai mei care nu cunosc limba română, înainte să încep să postez şi în engleză. O altă dovadă că frumuseţea comunică în sine ceva, dincolo de cuvinte.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

1 comment:

Bogdan said...

trebuie sa recunosc ca bulgaroaica este frumoasa :)