Sunday 3 January 2010

Alcoolul ăsta, prietenul cel mai bun al britanicului? (11) [This alcohol, a Brit's best friend?]

S-a dus şi 2009, mai întâi în sfârâială de artificii, bubuit de pocnitori şi clinchet de pahare, apoi în trosnet de sticle sau capete sparte şi, în fine, mai către dimineaţă, în horcăială de intestine date peste cap…

De la un capăt la altul al lumii civilizate (?!), cam aceleaşi triste efecte secundare ale acestei false bucurii. Doar că britanicii s-au străduit din răsputeri ca, şi de astă dată, să arate că mai sunt fruntaşi la altceva.

Pe lângă un (sigur) loc 1 la avorturi în Europa, un (foarte probabil) loc 1 mondial la îndatorare pentru salvarea băncilor şi un (neoficial) titlu de cei mai isterici susţinători ‘acuzatori’ ai inofensivului dioxid de carbon drept vinovat de încălzirea globală

…britanicii par să fi făcut o ambiţie naţională de a se afla cât mai sus (dacă nu cel mai sus) în topurile oamenilor care dau mult alcool pe gâtlej.

Cică e jale mare în UK. Maţele vărsate pe trotuare se curăţă, copii zămisliţi la beţie – se ucid cu pastila de după sau chirurgical, prin ianuarie-februarie (vezi aici, aici sau aici).

Geamurile sparte la maşini – le plătesc asigurătorii, că doar amploarea stricăciunilor este mai mică decât în Franţa (uite că există un aspect unde să fie mai rău la francezi decât în UK!). Alte pagube pe ici, pe colo – rezolvabile şi ele.

Marea problemă este aceea că, potrivit neobosiţilor semi-zei (cercetători britanici), iubirea furtunoasă dintre această naţiune şi alcool costă 2,7 miliarde lire pe an, ceea ce ar fi cam 2.7% din bugetul anual al Sănătăţii.

Nu mai încape loc de glumiţe, de remarcile vreunui frustat de blogger, când aceşti atotştiutori oameni de ştiinţă din UK arată că:

- 10.5 milioane de britanici (cam a şase parte din populaţia ţării) trag la măsea peste ceea ce, corect politic fiind spus, sunt ‘limite sensibile’;
- 1.1 milioane au o formă de dependenţă de alcool;
- între 1991 şi 2006, numărul deceselor provocate de alcool s-a dublat;
- una din cinci intrări la secţia de urgenţe a unui spital din Leeds e cauzată de alcool.

Şi ce propun oamenii de ştiinţă? Pe lângă preţuri minime la alcool – lucru de care aminteam eu şi care, poate, n-ar mai face spirtoase precum cele din imagini atât de disponibile în campusuri – cică ar fi nevoie de campanii de conştientizare a publicului (public awareness campaigns).

Ce să mai zic? De-abia îmi găsesc cuvintele să-mi exprim greaţa faţă de această abordare ipocrită.

Carevasăzică, ar vrea Big Brother să arate ce “periculos este alcoolul”, după ce naţiunii acesteia aproape că i-a luat orice alt dumnezeu, dar mai ales pe Adevăratul Dumnezeu?

Nu “acoolul e rău”, ci ‘excesul’, ar vrea să zică Big Brother. Dacă, teoretic (dar ar fi o mare prostie prohibiţionismul!) s-ar interzice alcoolul prin lege, cum ‘să interzici excesul’?

Cum să le poţi interzice a se simţi bine, a se distra, a-şi face de cap, a bea până nu mai ştiu de ei, unor generaţii de oameni care aşa au şi fost dresaţi, încât să-şi dorească cel mai mult şi mai mult a nu mai vrea să ştie de ei înşişi?

Şi de ce ar mai vrea să mai ştie de ei înşişi? Pentru că au totul – o infinitate de alegeri între nimicuri materiale, între faţete ale aceluiaşi ‘aici şi acum’.

De fapt, nu au nimic: niciun sens profund al vieţii, niciun fel de conştientizare a ceea ce sunt, de unde vin, către Cine se duc şi ce pierd prin iluzoriul câştig al unor clipe de distracţie.

Fiecare mahmureală nu este decât un soi de titlu de glorie şi un rău necesar (că doar nota de plată vine după şi la restaurant), nicidecum un avertisment disperat al trupului, pe care ţi-l trimite cu ani şi ani înainte să ţi-l afunzi într-un pat de spital.

Sau ce să mai înţeleagă bieţii prieteni ai alcoolului (britanici ori de pretutindeni) din mesajele disperate ale propriului suflet care strigă “scapă-mă din nonsens”? “Să-i mai dau o duşcă, să nu-l mai aud!” – cam acesta se arată a fi sinucigaşul răspuns...

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

8 comments:

Anonymous said...

Britanicii nu fac decat sa aleaga din oferta pregatita de cei care gandesc. Iar cei care gandesc sunt foarte atenti sa selecteze oferta minutios si sa o varieze. Totul in binele cetatenilor. Principiul lor? Viata e prea scurta sa mai si gandesti! Lasa-i pe altii sa gandeasca pentru tine! Cred ca totul e o chestiune de gandire....acum e trendy sa nu mai gandesti...esti bombardat din toate partile cu informatii si produse, incat tot ce poti face este sa te concentrezi la ce alegi...

Anonymous said...

Mesajul cerului( de la IISUS ) pentru tine de Craciun...
http://www.youtube.com/watch?v=UjG7XAvf_5M
Cred ca acest link spune tot despre cum ar trebui sa sarbatoreasca britanicii Craciunul, si nu numai ei...

G.

MunteanUK said...

@ Anonymous

foarte interesanta observatia ca numai cei care vin cu oferta (de distractie sau alte 'alegeri de viata') mai gandesc in UK.

'consumatorilor' nu li se mai cere sa gandeasca, ci numai sa 'aleaga': cum anume sa-si petreaca timpul liber, cum sa se relaxeze, cum sa petreaca, cum sa se 'simta bine', adica sa-si umplu golul sufletesc.

cei care ofera 'informatii si produse' nu au niciun interes sa incurajeze vreun spirit critic al 'consumatorilor'.

aceastea sunt triste realitati ale lumii contemporane, cu accente grotesti in UK, dar nelipsite si din alte tari 'civilizate'.

vorba Pr Arsenie Boca...

"Cine are minte, să ia aminte!"

...cati or mai fi 'sa mai aiba minte', adaug eu :-(

MunteanUK said...

@ G.

multumesc de gandurile bune!

cat despre britanici, ar reflecta ei la ce inseamna Craciunul, la Cine este sarbatorit cu adevarat atunci, insa, tot mai mult, parca li se ascund sensurile adevarate si se incearca interzicea Adevarului...

...dar 'pietrele vor striga', atunci cand Big Brother si clica lui vor fi reusit sa interzica vorbe devenite 'incorecte politic' precum 'Church', 'Jesus Christ', 'God', 'Salvation' etc.

in serialul de fata se cam vad numai 'efectele' indepartarii lui Dumnezeu din Creatia Lui, din viata de zi cu zi a oamenilor.

cat despre 'cauze', probabil ca ai remarcat cum, cu ajutorul Lui si atat cat ma duce capul, incerc sa scriu mai in detaliu in alt serial:

God’s place in a humanist society [Locul lui Dumnezeu într-o societate umanistă]

Theodora said...

Doamne, unde trăieşti tu acolo? Ce-mi povesteşti nu poate fi real, sună a Zola...
Vezi ce poţi să faci şi trimite-le şi tu o butelcă de lumină pe piaţă..

Alina-Marinela Borodi said...

Teodora..NU te mira asa ...eu vad asta zi de zi,la TV ..la stirile de la ora 17-de asta de o vreme buna NU am mai aprins tv ul deloc ! mi e sila, greata ce vad si aud zi de zi ..maine ,poimaine vom face concurenta britanicilor-toti tinerii nostrii sunt prinsi in aceste capcane..cluburi,cluburi...daca NU bei esti INAPOIAT ! "invata te sa bei,n-auzi .." imi zicea intr o zi un cunoscut-la cat de repede vor tinerii nostrii sa i PRINDEM DIN URMA pe cei mai "civilizati" ca noi-cu parere de rau zic, ca in 2, 3 ani, ne vom bate cu ei ,cine sa fie in top ...sincer,familiile noastre-NU MAI SUNT CUM AU FOST-parintii sunt fara grija-ii lasa pe copii de capul lor...tinerii,fara pic de respect-cui sa i l ofere din moment ce parintii NU au cerut asta de la ei ?..e Groaznic !! si,dupa cum vad-asa,facand o comparatie din 2000 pana in prezent..e din ce in ce mai rau ! cum spunea Pr Bartolomeu"Adevarul devine Minciuna, Virtutea-Viciu..Sodomia-se cheama orientare comportamentala..etc ..." Cred,ca acum a inceput CERNEREA ! "dar cine va rezista pana la sfarsit..."pt ca neghina creste cu graul...dar atat de mult s a inmultit neghina...incat sufoca graul..acum,inteleg cine vor fi cei pacaliti de Antihrist-toti cei ce n au habar de Dumnezeu,toti cei dezinteresati,care n au citit niciodata din Sfanta Scriptura..pt ca,ei NU vor sti..NU vor putea intelege,diferenta dintre Dumnezeu si Antihrist..de aceea-cand pot, le spun si eu celor din jur-sa citeasca mai ales din Noul Testament-si Psalmii,si Apocalipsa, si Faptele Apostolilor...dar,si Epistolele lui Pavel-care mi plac fff mult.e important sa citim din Sfanta Scriptura..numai asa,vom intelege care e Planul Lui Dumnezeu,si ni se va descoperi tot ce trebuie sa facem !
Doamne Ajuta !.

MunteanUK said...

@ Theodora & Alina-Marinela

fara indoiala, nu cred ca exagerez cu ceva in descrierea acestor triste realitati britanice, grupate sub titlul "Alcoolul ăsta, prietenul...", dar nu as vrea sa se interpreteze ca numai asa ceva gasesti in UK.

sper ca m-am straduit destul, in alte seriale si postari, a arata nu 'doar raul' sau 'doar binele' din aceasta tara.

daca se pare ca precumpaneste raul, sa nu ne semetim vreo clipa in a crede ca "la noi inca este bine" sau ca romanii au 'pavaza' credintei stramosesti.

ma tem ca, renuntand noi insine la ea, nu mai avem nicio 'pavaza' si ceea ce se intampla azi in UK este doar o anticipare (un 'preview' daca vreti) a ceea ce va fi intreaga lume asa-zis civilizata in cativa ani.

daca britanicilor le-au trebuit vreo mie de ani de credinte eretice desprinse din cea adevarata, se pare ca noua, romanilor (dar si a altor natiuni din jur), ne-au fost suficienti 50 de ani de comunism pt a ne duce la o putreziciune morala similara cu a 'civilizatilor occidentali'.

nimeni nu zice ca este usor, dar altceva nu avem de facut, decat sa traim cu durere in inima pt aceste vremuri si cei care o iau pe calea pierzaniei, sa ne timen mintea in iad si sa nu deznadajduim, cum ne indemna Sf Siluan Athonitul!

Lavinia said...

Foate fain blog-ul tau, multumesc pentru comentariile depuse pe blog-ul meu. :D o sa te adaug la lista mea de bloguri despre UK :) IN cele din urma exista si o alta parte a baricadei diferita de eterna: Romania, naspa, nasol, kk si vestul are tot ce-i mai bun.

Mersi dinou si multa bafta in tot ce-ti doresti.