Wednesday 12 May 2010

[EN] Worth trying in the UK / [RO] Merită încercat în UK (13)

[EN] There are countless interesting places in London, and one not necessarily ‘tipically British’ is Covent Garden.

[RO] Există nenumărate locuri interesante în Londra, iar unul nu neapărat ‘tipic britanic’ este Covent Garden.

[EN] Most great cities of the world have similar (permament or temporary) places, however, it’s worth trying the Londonese version of such a… fair.

[RO] Cele mai multe mari oraşe ale lumii au locuri (permanente sau temporare) similare, totuşi, merită încercată versiunea londoneză a unui asemenea... bâlci.

[EN] This area between the City of Westminster and Camden was never a proper garden, but a… market, at least since the early 1600s.

[RO] Această zonă dintre City of Westminster şi Camden n-a fost niciodată o grădină propriu-zisă, ci o… piaţă, cel puţin de la începutul anilor 1600.

[EN] Famous for hosting Royal Opera House, this place is crowded with Londoners, foreigners, street performers, little merchants, and… pickpockets.

[RO] Faimos pentru găzduirea Royal Opera House, acest loc este plin de londonezi, străini, artişti ai străzii, mici comercianţi şi… hoţi de buzunare.

[EN] Although street shows are now restricted to the 10-19:00 interval, buying food or souvenirs is possible at least until 23:00, all year round, except for Christmas Day – this being one of the last shades of the respect this day was once give.

[RO] Deşi spectacolele stradale sunt acum restrânse la intervalul 10-19:00, cumpărarea de mâncare şi suveniruri este posibilă cel puţin până la 23:00, tot anul, cu excepţia Zilei de Crăciun – aceasta fiind una dintre ultimele ulmbre ale respectului care se dădea odinioară acestei zile.

[EN] For the images of this episode, I must thank to someone who wants to be known ony as C.L., a reader of this blog.

[RO] Pentru imaginile din acest episod, trebuie să mulţumesc cuiva care vrea să fie cunoscută numai drept C.L., cititoare a acestui blog.

[For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to/Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la: Contents/Cuprins]

5 comments:

Anonymous said...

covent garden mi se pare fascinanta prin diversitate, de lume, de activitati, etc, de "fiecare face ce vrea si nu ma intereseaza daca iti place sau nu" dar totusi nu deranjau, de ex. erau mai multi care stateau pe jos si vorbeau, altii tot acolo, cantau si tot in acelasi loc altul dadea recitaluri la chitara; care sta ca statuia, care zice ca e la circ, altul tot alearga o valiza cu sfoara...pentru un banut...;taraba cu sapunuri handmade si tablourile, o multime de magazine si locuri unde poti sa mananci si sa faci (aproape) tot ce doresti...
alaturi este Covent Garden Market unde absolut toate produsele ce sunt expuse sunt handmade (unii chiar au dovedit multa creativitate)
grupul de persoane care cantau la acele instrumente, in ciuda aspectului punk-ist sau nu, cantau muzica clasica, dar faceau si tot felul de glumite.
din pacate omul catel nu prea avea succes la primit banuti, spre deosebire de cel cu bicicleta care, dupa grupul de spectatori se pare ca avea succes.
este uimitor sa revii aici, dupa 12-13 ani si sa vezi (in unele parti)in acelasi loc aceleasi minirestaurante si cu aceleasi produse (cartofi umpluti cu diverse ingredinete) si taraba cu tablouri, de ex.
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

intr-adevar, unul dintre cele mai frumoase lucuri in UK mi-a parut ca fiecare era lsat sa faca ce vrea (in limitele legii, desigur), iar cei din jur nu se sinchiseau, nici macar cat sa arunce vreo privire 'deranjata', cu tot soiul de reprosuri.

treptat, aceasta situatie incepuse sa se schimbe in vremea 'New Labour' (ultimii 13 ani), iar cetatenii erau indemnati sa fie atenti la tot ce misca, sa-i toatne pe ceilalti, sa alerteze autoritatile pt te-miri-ce.

...ba in numele salvarii mediului, ba in numele protejarii ordinii publice, ba de teama terorismului, ba pt a mentine o societate politic corecta - Big Brother nu duce lipsa de pretexte :-(

***

foarte interesant ca ai putut sa revezi aceleasi locuri dupa 12-13 ani.

oare inca atatia ani de acum incolo va mai arata UK la fel? oare noul guvern sa aduca o ruptura fata de aberatiile ultimului deceniu?

oare lumea asta tot mai turbata va mai exista de acum in 13 ani?

ce se va mai alege de tot 'traiul bun', de entertainment si de tot ceea ce inseamna Covent Garden?

Anonymous said...

cine stie ce va fi, peste tot? doar Bunul Dumnezeu.
pot sa spun insa (cu mentiunea ca acum 12 si 13 ani era vara cand am fost si anul acesta iarna) ca totusi ceva s-a mai schimbat in Londra.
si anume acum: era mai curat (nu ca n-ar fi fost si atunci, dar acum si mai si), era mai colorata (la propriu, ma refer la cladiri), erau muult mai putini turisti chinezi/japonezi/indieni (probabil din cauza anotimpului)-in schimb am vazut mult mau multi indieni angajati la supermarket-uri sau in diverse job-uri, se simtea si mai multa relaxare (culmea, desi sunt cat se poate de supravegheati) dar mai multa ...degradare (din toate puncetele de vedere)
restul uk parea cam la fel, curatenie impecabila, liniste, relaxare
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

din frumoasa descriere pe care o faci nu reiese la ce te referi vorbind despre 'degradare'...

oare vrei sa spui ca, dincolo de ordine si curatenie, senzatia de libertate si relaxare, de 'trai bun' (dpvd lumesc), se 'simte' cumva o lipsa de profunzime, de apiratie catre 'dincolo', catre ceea ce conteaza cu adevarat?

oare ti s-a parut si tie ca, dincolo de ce 'frumos' pare totul, 'aici si acum', parca nu are vreo finalitate, niciun fel de 'miez'?

oare te-a 'apasat' si pe tine senzatia ca, toti acesti oameni nu stiu de unde vin si incotro se duc?

cred ca uneori pe mine ma mai apucau asemenea sentimente, in UK sau alte locuri din lume pe unde am colindat (chiar si in Romania), dar as exagera sa zic ca am simtit excesiv de 'acut' cele de mai sus.

pana la urma, Domnul stie caile fiecaruia si El nu va 'nedreptati' pe nimeni - nici pt cei care nu-L cunosc nu e o 'condamnare' a priori (desi noi doar o cale de mantuire stim - in Unica lui Biserica); nici pt noi, ca ni s-a dat Botezul adevarat, asta nu ne face 'gata mantuiti'.

sa privim lucrurile cu nadejde, cu incredere ca Dumnezeu pe toti îi cheama la mantuire!

totusi, ar fi interesant de aflat (de mine sau orice alt cititor o mai intra vreodata aici) ce intelegi prin 'degradare'...

Anonymous said...

ai explicat foarte bine ce am vrut sa zic cu "degradarea".
dar sa fim...optimisti. nu pot numai sa "coboare" la un moment dat ceva se va intampla si vor dori sa mearga catre Adevar.
sau cel putin asa le doresc. sunt un "soi" mai optimist de felul meu si AM INCREDERE in Dumnezeu.
Mi-a placut cum a zis cineva la un moment dat: "nu doar CRED, dar AM INCREDERE in Dumnezeu"
Doamne ajuta!
C.L.