Wednesday 25 May 2011

Din raidurile mele prin inima Scoţiei (20) [From my forays into Scotland's heartland]


Cine se scoală de dimineaţă, nu ştiu dacă ajunge neapărat departe, cum zice proverbul, dar poate vedea (şi fotografia!) multe lucruri care le scapă multora.

O astfel de trezire cu noaptea în cap s-a soldat cu aceste imagini din oraşului scoţian Inverness, făcute principal de pe Ness Walk.

Dacă la Bucureşti avem Dâmboviţa, iar la Londra – Tamisa, prin Inverness trece incomparabil mai curatul râul Ness, care continuă Loch Ness.

Apa curată este doar unul dintre ingredientele care plasează localitatea pe locul 5 din 189 de oraşe britanice în în privinţa calităţii vieţii.

Aerul, străzile şi parcurile sunt la fel de curate, localnicii – paşnici şi prietenoşi (măcar în general), iar economia – prosperă înainte, însă cred că şi după criză.

Cel mai nordic oraş britanic cu statut de city’ (şi cel mai nou – 2001), Inverness are vreo 56,000 spre 60,000 de locuitori.

Cam un sfert din toţi oamenii din Scottish Highlands locuiesc în Inverness, atraşi de companii din toate domeniile, de la biotehnologie la distilerii.

Sau de către University of the Highlands and Islands. Sau, ca turişti, de poveştile despre Loch Ness Monster şi de întreg aerul tipic scoţian al oraşului.

De-a lungul Ness Walk (arteră pe malurile râului Ness) eu am numărat vreo 7-8 biserici, clădiri impresionante, păcat că toate ridicate după ruperea creştinătăţii britanice de Ortodoxie.

Chiar şi înnegrite de vreme, sunt multe edificii demne de fotografiat (precum castelul ce serveşte drept  Sheriff Court – pozele 7 + 8), prăvălii interesante, pub-uri şi case drăguţe.

Dacă nu socotim Islanda, Groenlanda şi nordul Scandinaviei, cam pe aici ar fi cel mai nordic petic unde ajunge civilizaţia europeană.

Uitându-te pe hartă, parcă nu prea te-ai duce aşa departe. Dar nu este de mirare că, după o primă vizită, destui imigranţi aleg să rămână în Inverness.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

No comments: