Thursday 1 September 2011

Din raidurile mele prin inima Scoţiei (22) [From my forays into Scotland's heartland]


Unora, poate că le-o părea încă o postare trivială, despre bani făcuţi uşor (easy money) pe spinarea turiştilor. Dar dacă altora le va da o idee de aplicat şi în România?!

Nu-s specifice exclusiv Scoţiei (văd că în SUA sunt şi mai cunoscute: aici, aici, aici), dar acolo (la Edinburgh şi Inverness) am dat eu peste aceste maşinării de... produs suveniruri pe loc.

Introduci o monedă un penny într-o fantă, printr-una de alături plăteşti costul operaţiunii (50 pence), presezi un buton sau o manetă şi, în câteva secunde...

...obţii o plăcuţă inscripţionată (pozele 2, 4, 6). Instant, valoarea (emoţională, ca suvenir) piesei de metal creşte peste cât ar valora să colecţionezi un penny, cea mai mică diviziune a lirei (GBP).

Operaţiunea este mai sigură, iar valoarea estetică a monedei presate este mai mare decât în cazul unui hobby similar pe care îl aveau puştii în România anilor 1980.

Pe atunci, monede de un leu erau puse pe şinele de tramvai, apoi culese cu chiote – fie de bucurie copilărească, fie de usturime, pentru că bucăţile de metal se încingeau teribil.

Ce ar fi să presezi monede cu chipul politicienilor preferaţi, bune de agăţat la zgarda câinelui? Sau să faci etichete pentru chei cu sigla hotelului?

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/ For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

2 comments:

Radu said...

Cred ca ar merge in special in Mamaia daca e amplasata cum trebuie!
Cat e o presa din aia?
E singura forma pe care o poate scoate?
Ar fi interesant sa dea si o gaura sa poti sa-l faci breloc

MunteanUK said...

@ Radu

În sfârşit, iată şi un potenţial investitor! Păcat că nu sunt eu dealer de astfel de maşini de presat monede :-)

Oricum, pentru cine va mai intra pe această pagină de blog arătându-se interesat de subiect, iată nişte siteuri de unde ar putea începe căutările:

* producători:
http://www.pennybiz.com/
http://www.pressapenny.com/
http://www.pressedpennies.com.au/
http://www.coincrafters.com/
http://www.rockyrockholt.com/

* prese second hand:
http://www.elongated-coin.com/usedequipment.htm

* preţurile unora noi:
http://www.pressapenny.com/pricing/

* modele de bănuţi presaţi în parcurile Disneyland:
http://www.presscoins.com/

* istoria presării monedelor:
http://www.pressedpenny.com/faq.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Elongated_coin